Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym

Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym

Ilość
0

Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym to pyszna i bardzo pożywna zupa z ciecierzycą, dużą ilością warzyw i cytrynową nutą. Rewelacyjny i dosyć błyskawiczny obiad! Przepis w pełni wegetariański, a jeśli wykorzystacie substytuty miodu i masła stanie się również wegański.


Bardzo lubię zupy, ale zdecydowanie najbardziej te, które określam mianem “treściwych”. Są to takie zupy, które zawierają w sobie sporą ilość składników, są przyprawione ciekawą mieszanką przypraw i mogą z powodzeniem stanowić samoistny obiad. Na blogu znajduje się już kilka pomysłów na takie zupy, m.in. zupę meksykańską, aromatyczną zupę z kurczakiem, czy zupę z wieprzowiną i jarmużem. Dzisiaj do ich grona dołącza nowy przepis na zupę z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym. Pyszne i orzeźwiające połączenie smaków, dzięki wyraźnie wyczuwalnej nucie cytrynowej. Ale także bardzo treściwa dzięki ciecierzycy stanowiącej bazę tej zupy. Cieciorka to strąk wbrew pozorom wykorzystywany nie tylko do klasycznego hummusu. Jest to rewelacyjne źródło białka roślinnego, ale także żelaza, potasu czy magnezu. Może pomóc ona w walce z poziomem złego cholesterolu czy wspomóc osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Warto wspomnieć, że to w głównej mierze właśnie dzięki niej, zupa ta, mimo że bez dodatku mięsa, jest naprawdę bardzo syta. Zdecydowanie warta spróbowania :)

Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym

Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym to pyszna i bardzo pożywna zupa z ciecierzycą, dużą ilością warzyw i cytrynową nutą. Rewelacyjny i dosyć błyskawiczny obiad!
Czas przygotowania 40 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

  • średniej wielkości drobno posiekana cebulka 1
  • ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 2
  • większej starta marchewka 1/2
  • większego starty seler 1/6
  • większa u mnie 1/2 czerwonej i żółtej papryka 1
  • duża szczypta papryka słodka
  • szczypta papryka wędzona
  • ok. 1 litra bulion
  • ok. 150-200g* ciecierzyca
  • garści groszek cukrowy 2-3
  • szklanka passata pomidorowa 1
  • łyżka opcjonlanie koncentrat pomidorowy 1
  • mały pęczek posiekana bazylia
  • łyżeczki można zastąpić cukrem miód 1/2
  • łyżki sok z cytryny 1-2
  • z 1/2 lub 1 całej cytryny skórka otarta z cytryny
  • sól pieprz

* Ja skorzystałem z surowej ciecierzycy, którą ówcześnie namoczyłem przez noc w lodówce, a następnie gotowałem ok 1,5 godziny na wolnym ogniu, uzupełniając co jakiś czas poziom wody. Możecie jednak wykorzystać także ciecierzycę z puszki, co będzie szybszym wyjściem :)

    Wykonanie

    • W średniej wielkości garnku rozgrzewamy łyżkę oleju z łyżką masła. Podsmażamy cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajemy startą marchewką i seler. Następnie dorzucamy pokrojoną w słupki paprykę. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, szczyptą soli i pieprzu. Dolewamy gorący bulion i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dorzucamy ciecierzycę i groszek cukrowy. Po ok. 5 minutach dodajemy passatę pomidorową, koncentrat i miód. Doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy drobno posiekaną świeżą bazylią, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz opcjonalnie ponownie solą i pieprzem.
    • Podajemy gorącą, opcjonalnie z dodatkową porcją świeżej bazylii.

    Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym

    Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!