Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym to pyszna i bardzo pożywna zupa z ciecierzycą, dużą ilością warzyw i cytrynową nutą. Rewelacyjny i dosyć błyskawiczny obiad! Przepis w pełni wegetariański, a jeśli wykorzystacie substytuty miodu i masła stanie się również wegański.


Bardzo lubię zupy, ale zdecydowanie najbardziej te, które określam mianem “treściwych”. Są to takie zupy, które zawierają w sobie sporą ilość składników, są przyprawione ciekawą mieszanką przypraw i mogą z powodzeniem stanowić samoistny obiad. Na blogu znajduje się już kilka pomysłów na takie zupy, m.in. zupę meksykańską, aromatyczną zupę z kurczakiem, czy zupę z wieprzowiną i jarmużem. Dzisiaj do ich grona dołącza nowy przepis na zupę z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym. Pyszne i orzeźwiające połączenie smaków, dzięki wyraźnie wyczuwalnej nucie cytrynowej. Ale także bardzo treściwa dzięki ciecierzycy stanowiącej bazę tej zupy. Cieciorka to strąk wbrew pozorom wykorzystywany nie tylko do klasycznego hummusu. Jest to rewelacyjne źródło białka roślinnego, ale także żelaza, potasu czy magnezu. Może pomóc ona w walce z poziomem złego cholesterolu czy wspomóc osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Warto wspomnieć, że to w głównej mierze właśnie dzięki niej, zupa ta, mimo że bez dodatku mięsa, jest naprawdę bardzo syta. Zdecydowanie warta spróbowania :)

Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym

Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym

Smacznego! :)

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania związane z przepisem, śmiało zadaj je w komentarzu poniżej! Postaram się rozwiać wszelkie Twoje wątpliwości możliwie jak najszybciej :)

A jeśli już wypróbowałeś ten przepis, będzie mi bardzo miło gdy napiszesz czy przypadł Ci do gustu i zamieścisz swoje zdjęcie :)


Dodaj do ulubionych