Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym to pyszna i bardzo pożywna zupa z ciecierzycą, dużą ilością warzyw i cytrynową nutą. Rewelacyjny i dosyć błyskawiczny obiad! Przepis w pełni wegetariański, a jeśli wykorzystacie substytuty miodu i masła stanie się również wegański.
Bardzo lubię zupy, ale zdecydowanie najbardziej te, które określam mianem “treściwych”. Są to takie zupy, które zawierają w sobie sporą ilość składników, są przyprawione ciekawą mieszanką przypraw i mogą z powodzeniem stanowić samoistny obiad. Na blogu znajduje się już kilka pomysłów na takie zupy, m.in. zupę meksykańską, aromatyczną zupę z kurczakiem, czy zupę z wieprzowiną i jarmużem. Dzisiaj do ich grona dołącza nowy przepis na zupę z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym. Pyszne i orzeźwiające połączenie smaków, dzięki wyraźnie wyczuwalnej nucie cytrynowej. Ale także bardzo treściwa dzięki ciecierzycy stanowiącej bazę tej zupy. Cieciorka to strąk wbrew pozorom wykorzystywany nie tylko do klasycznego hummusu. Jest to rewelacyjne źródło białka roślinnego, ale także żelaza, potasu czy magnezu. Może pomóc ona w walce z poziomem złego cholesterolu czy wspomóc osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Warto wspomnieć, że to w głównej mierze właśnie dzięki niej, zupa ta, mimo że bez dodatku mięsa, jest naprawdę bardzo syta. Zdecydowanie warta spróbowania :)

- Czas przygotowania: 40 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym
Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym to pyszna i bardzo pożywna zupa z ciecierzycą, dużą ilością warzyw i cytrynową nutą. Rewelacyjny i dosyć błyskawiczny obiad!
Składniki:
- cebulka - 1 średniej wielkości, drobno posiekana
- czosnek - 2 ząbki, przeciśnięte przez praskę
- marchewka - 1/2 większej, starta
- seler - 1/6 większego, starty
- papryka - 1 większa (u mnie 1/2 czerwonej i żółtej)
- papryka słodka - duża szczypta
- papryka wędzona - szczypta
- bulion - ok. 1 litra
- ciecierzyca - ok. 150-200g*
- groszek cukrowy - 2-3 garści
- passata pomidorowa - 1 szklanka
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (opcjonlanie)
- bazylia - mały pęczek, posiekana
- miód - 1/2 łyżeczki (można zastąpić cukrem)
- sok z cytryny - 1-2 łyżki
- skórka otarta z cytryny - z 1/2 lub 1 całej cytryny
- sól, pieprz
- * Ja skorzystałem z surowej ciecierzycy, którą ówcześnie namoczyłem przez noc w lodówce, a następnie gotowałem ok 1,5 godziny na wolnym ogniu, uzupełniając co jakiś czas poziom wody. Możecie jednak wykorzystać także ciecierzycę z puszki, co będzie szybszym wyjściem :)
Wykonanie:
- W średniej wielkości garnku rozgrzewamy łyżkę oleju z łyżką masła. Podsmażamy cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajemy startą marchewką i seler. Następnie dorzucamy pokrojoną w słupki paprykę. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, szczyptą soli i pieprzu. Dolewamy gorący bulion i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dorzucamy ciecierzycę i groszek cukrowy. Po ok. 5 minutach dodajemy passatę pomidorową, koncentrat i miód. Doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy drobno posiekaną świeżą bazylią, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz opcjonalnie ponownie solą i pieprzem.
- Podajemy gorącą, opcjonalnie z dodatkową porcją świeżej bazylii.
3 komentarze
Na zdjęciu w zupie jest kukurydza, natomiast w przepisie nie ma o tym mowy. Czy potraktować ją jako opcjonalny składnik? Jeśli tak, to w jakiej ilości zalecasz dodać?
Magdo, faktycznie zupełnie zapomniałem o niej wspomnieć, za co przepraszam. Dodałem ją głównie dla kontrastu kolorystycznego, ale też świetnie tutaj pasuje smakowo, dlatego w zależności od tego jak bardzo lubisz kukurydzę, możesz dodać jej dowolną ilość. Ja proponowałbym ok. 1/2 puszki :)
Uwielbiam kukurydze jako dodatek. Zupa pyszna!