Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
RECENZJA

Piekarnik parowy GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM – czy warto?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Dzisiaj chciałbym zaprosić Was na wpis nieco bardziej techniczny. W ostatnich tygodniach publikowałem na blogu przepisy przygotowane z użyciem piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM. Jeśli jeszcze ich nie widzieliście, gorąco zachęcam Was do zapoznania się z nimi.

Przepisy GOTIE

Były to przepisy na:

Po miesiącu testów chciałbym się podzielić z Wami swoim subiektywnym podsumowaniem i refleksją na temat nowego produktu GOTIE. Postaram się przedstawić swoją opinię i finalnie – odpowiedzieć na pytanie: czy (moim zdaniem) warto go kupić?

Rozmiar

Piekarnik parowy GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM - czy warto?

Nowy piekarnik GOTIE jest mniejszy od większości swoich konkurentów. Jego wymiary zewnętrzne to 530 × 430 × 410 mm. Dzięki temu jest to urządzenie kompaktowe, zajmujące zdecydowanie mniej miejsca i nadające się nawet do małej kuchni. Piekarnik bez problemu możemy ustawić na kuchennym blacie (świetnie się wówczas prezentuje), a także z powodzeniem zamontować w zabudowie. Musimy jednak zwrócić uwagę na to, czy nasze miejsce pod zabudowę nie jest zbyt duże. Ja posiadam meble ze standardowym 60-centymetrowym wgłębieniem i w takim wypadku po zainstalowaniu piekarnika pozostaje nieco wolnego miejsca od góry. U perfekcjonistów to nie przejdzie, ale myślę, że bardzo łatwo można rozwiązać ten problem, stosując prostą nadstawkę.

Funkcja pary

Piekarnik parowy GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM - czy warto?

GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM to piekarnik parowy, a co za tym idzie – w jego wnętrzu znajduje się kartridż z wodą, która w trakcie pieczenia stopniowo jest uwalniana w formie pary. Ciekawe jest to, że piekarnik generuje parę w większości trybów, a jej ilość zależy od wybranego trybu pieczenia – jest inna w przypadku korzystania z funkcji frytkownicy, pasteryzacji przetworów czy parowaru. Taki piekarnik może być również lepszą alternatywą dla kuchenki mikrofalowej – dzięki parze wodnej potrawy nie wysuszają się i zachowują soczystość.

Piekarnik parowy GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM - czy warto?

Minusem zamontowanego we wnętrzu piekarnika kartridża jest wyraźne zmniejszenie jego komory do wymiarów 400 × 260 × 340 mm. Jeśli jednak nie prowadzicie domowej cukierni, piekarni lub po prostu nie przyrządzacie potraw w „hurtowych” ilościach – pojemność ta w zupełności wystarczy Wam do codziennego gotowania i pieczenia. Szczególnie pomocne w tym jest naprawdę bogate wyposażenie dodatkowe: ruszt, blacha, widelec do mięs, rożen oraz ochronna rękawica.

Piekarnik parowy GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM - czy warto?

Obsługa

Obsługa piekarnika jest intuicyjna – sterujemy nim za pomocą dotykowego panelu.
Wszystkie informacje znajdują się na dosyć sporym ekranie umieszczonym w centralnej
części urządzenia. Zastosowanie białego podświetlenia ikon ilustrujących poszczególne
funkcje pieczenia jest doskonałym pomysłem. Dzięki temu panel wygląda bardzo estetycznie i jest w pełni czytelny.

Piekarnik parowy GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM - czy warto?

Konfiguracja urządzenia

Płynnie przechodząc już do samych funkcji i trybów, należy podkreślić, że jest ich mnóstwo!
Producent wyposażył piekarnik w 60 presetów przeznaczonych do pieczenia różnych produktów. Wśród podstawowych funkcji znajdziemy takie kategorie, jak:

● przetwory,
● podgrzewanie,
● frytkownica,
● przyrządzanie sosów,
● suszenie owoców i orzechów,
● pieczenie mięsa,
● pieczenie chleba i ciast,
● DIY,
● odkamienianie.

Piekarnik parowy GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM - czy warto?

Zapamiętanie poszczególnych trybów i dopasowanie ich do odpowiednich produktów może wydawać się na początku nieco przytłaczające, ale na szczęście na górnej części urządzenia znajduje się rewelacyjna ściąga w formie tabelki, dzięki której nie musimy nawet zaglądać do instrukcji. A w zasadzie już po kilkukrotnym użyciu piekarnika ustawienia automatycznie zostawały mi gdzieś w głowie.

Tryby pieczenia

Niestety presetów nie możemy konfigurować. Jeśli zdecydujemy się na korzystanie z
gotowych ustawień, nie uda nam się zmienić temperatury lub czasu pieczenia. Szkoda,
ponieważ o ile zdecydowana większość trybów działała u mnie bardzo dobrze, to w
pojedynczych przypadkach czas pieczenia okazywał się trochę zbyt krótki (np. przy rybie z
warzywami musiałem dodać kilka minut ze względu na niektóre produkty (brokuły), które po przewidzianym czasie pieczenia były jeszcze mocno al dente).

Jednak wyjście naprzeciw oczekiwaniom klientów i zaoferowanie im tak prostej obsługi
urządzenia finalnie uważam za duży plus.

Jeśli chcemy mieć stałą kontrolę nad parametrami, zawsze możemy skorzystać z trybu DIY,
który oferuje nam już pełną swobodę i pozwala dowolnie zmieniać ustawienia pieczenia

Wygląd:

Piekarnik parowy GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM - czy warto? | Pogotujmy.pl

Mówi się, że wygląd to kwestia gustu, ale, obiektywnie rzecz ujmując, ten piekarnik wygląda po prostu pięknie i nowocześnie. Duży szklany panel sterujący, drzwi utrzymane w czarnej
kolorystyce oraz srebrna rączka (o fakturze szczotkowanego metalu) doskonale się ze sobą
komponują. Całość dopełnia subtelne, nienarzucające się logo producenta. Ponadczasowy
styl, który doskonale będzie pasował do każdej kuchni. Niewątpliwie funkcjonalny i
estetyczny design jest bardzo mocną stroną tego urządzenia.

Dodatkowa funkcjonalność:

Zauważyłem cztery interesujące funkcje w zakresie bezpieczeństwa i wygody obsługi, o
których chciałbym wspomnieć, bo są ciekawym rozwiązaniem i wyróżniają urządzenie na tle konkurencji:

  • dedykowany przycisk do blokowania panelu – zabezpiecza przed
    przypadkową lub celową zmianą ustawień aktualnego trybu pieczenia (np.
    przez dzieci),
  • funkcja wyłączania pieczenia po otwarciu drzwiczek piekarnika – to dla
    mnie nowość. Nie spotkałem się do tej pory z takim rozwiązaniem. Funkcja ta
    sprawia, że po otwarciu piekarnika przerywany jest proces pieczenia, przez
    co gorące powietrze nie dmucha nam nieustannie i bezpośrednio w twarz. Z
    pewnością jest to przydatna funkcja również wtedy, kiedy mamy w domu
    dzieci,
  • automatyczne czyszczenie i odkamienianie – wystarczy umieścić w
    zbiorniku mieszankę wody i detergentu, a następnie włączyć tryb
    czyszczenia. Reszta robi się sama. Co najważniejsze, ta funkcja przede
    wszystkim działa, co nie zawsze jest tak oczywiste, i skutecznie usuwa brud,
  • funkcja opóźnienia pieczenia – pozwala na zaplanowanie automatycznego
    uruchomienia piekarnika. Jest to szczególnie przydatne, kiedy chcemy, by
    gotowy obiad czekał na nas np. po powrocie z zakupów.

Cena:

Ten aspekt również muszę zaliczyć in plus. Ceny piekarników parowych często są bardzo
wysokie. GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM kosztuje 1499 zł i w cenę wliczona jest
bezpłatna dostawa oraz 24-miesięczna gwarancja door-to-door. Oznacza to, że w przypadku
jakiejkolwiek usterki wystarczy kontakt z producentem, a odpowiedni dział zajmie się
odbiorem urządzenia i jego naprawą.
Piekarnik ten posiada kilka wad, ale – jednocześnie – zdecydowanie więcej zalet. Moim
zdaniem stosunek ceny do oferowanych rozwiązań jest naprawdę bardzo uczciwy i sam,
zastanawiając się nad wyborem piekarnika w dobrej cenie, z funkcją pary lub bez,
zdecydowałbym się na GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM, którego możliwości są
imponujące.

Plusy:
✔ mnogość oferowanych funkcji
✔ design
✔ jakość wykonania
✔ szybkie nagrzewanie
✔ tryb pary
✔ dołączone akcesoria
✔ cena

Minusy:
✖ brak możliwości modyfikacji presetów
✖ pojedyncze odstępstwa od precyzji (czasu pieczenia) niektórych presetów

GOTIE

Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Podziel się swoją opinią